miércoles, 14 de septiembre de 2016

Dia 9 d'Octubre. Dia de la Comunitat Valenciana



"Els valencians som un poble amb una data de naixement concreta: el 9 d'octubre de 1238. Aquest dia, mes i any és el símbol de la nostra partida vital com a poble diferenciat, el moment en què el territori s'incorpora a un àmbit cultural, jurídic i religiós diferent a l'anterior musulmà. S'hi introdueix una llengua, vénen noves gents …, els valencians comencem a caminar.
L'expressió d'aquesta identitat es correponia amb un cos jurídic propi (els Furs), unes institucions característiques (la Generalitat, les Corts...), un territori, una llengua.
Han passat més de set segles, un sens fi de guerres, de canvis socials, de vicissituds polítiques, d'intents de submissió i els valencians encara tenim present la nostra història, les tradicions, la llengua i, per tot això, la plena voluntat de continuar sent poble.
Els nostres avanpassats han fet possible que ens arribe tot aquest bagatge; cal que els valencians del present ens afermem en el nostre orgull de ser-ho, però amb una actitud plena de solidaritat positiva, sense fòbies ni confrontacions estèrils, tots junts buscant-ne els punts de coincidència.
L'escola, com a lloc de foment d'actituds cíviques ha de complir la seua part en tot el procés i el mestre/a ha de transmetre i possibilitat l'accés a de les/els alumnes a tots els aspectes de la seua realitat col·lectiva i l'assumpció d'ésser i sentir-se valencians."
(Text extret de: 9 d'octubre, dia de la Comunitat Valenciana de Josep Martí i Ferrando)


En la biblioteca del CEFIRE de València podreu trobar materials diversos sobre el dia 9 d’octubre, Jaume I, història de la Comunitat Valenciana..., que vos seran d’utilitat per a treballar amb els vostres alumnes en classe. En el següent enllaç podeu consultar la bibliografia amb alguns dels fons de la biblioteca.


Recursos i materials sobre el 9 d'octubre i Jaume I




  • Molts recursos, molts vídeos i pel.lícules sobre Jaume I, recursos didàctics, webs sobre Jaume I, etc.




 
  • En guàrdia! / Jaume I i València
    Aproximació a la biografia històrica de Jaume I, en especial al període de la seva vida que es dedicà a la conquesta de València. La imposició militar dels exercits cristians damunt els sarraïns, però també els jocs d'estadista i polític del rei en Jaume, van configurar en part el que avui dia és el País Valencià. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario